28 Ağustos 2009 Cuma

X-Men&Wildcats!! bir Travis Charest Şaheseri!!



Travis Charest, vaay be,..
"Wildcats nedir lan mna koyiim, hiç öle girişemem uzun serilere. Hele süper güçleri olan ajan kafası hiç bana göre değil arkadaş..." diyip hep uzak durmusumdur uzun süre bu tarz Çizgi Romanlardan. Bu yaklaşım beni uzun süre Marvel&DC evreninden koparmış Vertigo ve benzeri serilere yakınlaştırmıştır. Bir john Constantine li Hellblazer olsun, 100 bullets olsun, geçen sene başladığım Sculpt ve DMZ olsun hep bu tutumun birer sonuçlarıdır. Tabii bu esnada ısıtıp ısıtıp "Onslaught" ve türevlerini okuyucuya yediren Marvel evreni evrimlerden evrim geçirdi, "House of M" ile başlayarak "Civil War", "Secret Invasion" ve şimdilerde "Siege" e kadar bambaşka bir alem oldu, ipin ucunu kaçırmama sebep oldu ama allahtan "Civil War-Wolverine" Humberto Ramos un dayanılmaz kapağıyla benim tekrar bu devinim manyağı olan evreni bir yerinden yakalamamı sağladı.

İşte at gözlüğü ile ilerlemenin insanı nelerden mahrum ettiğinin bir kanıtı. Siz siz olun, ön yargılı davranmayın çünkü kabul etmeliyiz ki kapitalizm yazarın da çizerin de en kralını alıp önüne koyuyor. Tamam genelde yavan bir tat alıyoruz bu korpırıtlaşmış sanat kafasından ama güzel sinerjinin yakalandığı eserler de çıkıyor, hakkını yiyemem.

İşte Gerekli Şeyler de eski fasikülleri karıştırırken denk geldiğim X-Men&Wildcat s sayısının zamanı 10 dakikalığına durdurduğu o an her zaman kapaklarına saygı duyduğum ama içini karıştırdığımda "eeeeh, skerler yaa..." diyip bıraktığım Wildcats orada uzun yıllar nasıl ayakta durduğunu bana kanıtladı. Bazen oluyo böyle şeyler, öööle çömelmiş bir kutuda çizgi roman bakınırken dünyanın en uzak noktasında her şeyden arınmış, gündelik sikintirik hayatınızla ilgili tüm düşüncelerden uzakta geçirdiğiniz o 10 dakika...

Sonra ayağa kalkarken dizlerinizdeki o uyuşukluk, ağrı ile birlikte hafif bir baş dönmesi. "Evreka!" veya "Buldum mna koyiiim!" düşünceleri.

Resmen dibim düştü diyebilirim. Her kare ayrıntı manyağı, büyük boyutunu bul, al duvarına as!
Renksiz diyebileceğimiz, eskiden Joe Quesada, Marc Silvestri, Jim Lee ekolunden bir çizerken şimdi kendini bulmus hattaaa aşmış bir Travis Charest. Yani bu dediğim ekolü hafife aldığım sanılmasın, hepsi başlı başına birer duayen ama o 90 larda sektör çizimlerine baktığımızda ki hangi iyi çizere bakarsanız bakın bunu farkedeceksiniz, bi benzerlik bi yakınlık görürsünüz. Aşağıda sırasıyla 90 larda Joe Quesada, Jim Lee ve Travis Charest tarafından çizilmiş örnekleri bulabilirsiniz, şu anki çizimleri arasında fark var ama kendi içlerindeki benzerliğe dikkat!




























Her neyse sonuc olarak Travis Charest ismini görürseniz dikkate almakta fayda var. Alejandro Jodorowski ile birlikte "Metabaron" ve "Incal" serilerine de katkıda bulunmuş olması hatta vikiden öğrendiğim kadarıyla Paris e gidip Avrupa çizgi roman ortamlarını da tatmış olması kendisine olan sempatimi biraz daha arttırdı. Çizgi roman ın tartışmasız kralı Jean Giraud "Moebius" un da çizimleriyle gazladığı bu serilerde yer alması Charest ın kalkıp bu iş için Paris e taşınması değişik tatlara ve tarzlara saygısını gösteriyor, bu da insanı sevindiriyor doğal olarak.
Özet geçmekgerekirse; X-men&Wildcats aslında Nazi Almanyası nda geçen, Wolverine daha doğrusu o zamanlar daha çok "Logan" olarak anılan kardeşimiz ile WildCats den "Zealot" karakterinin "team-up" hikayesi.
Kesinlikle okunası, kesinlikle saklanası. Doğrusunu söylemek gerekirse bulabilir misiniz emin değilim ama bi bakın kesinlikle kaçırmayın, amazon mamazon yardırın!


Travis charest kimdir derseniz de aha size link; http://travischarestgallery.com/
Hadi bakiim bi bakın, hastası olucaanız olm kesin...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder